För ungdomar mellan 12 och 18 år, bosatta i Hälsingland.
Ingen förkunskap krävs, bara ett stort intresse för sång! Läsåret 22/23 startar under HT 2022 med två helgträffar. Under våren 2023 ses vi tre helger och avslutar läsåret som vanligt med en vecka med repetitioner och föreställningar. Musikalisk ledning av Molly Andersson samt spännande gästlärare. Tillsammans med spel och dansverkstan skapar vi en föreställning som slutproduktion.
Årsplan
HT -22
VT -23
Detta kommer vi att jobba med:
Observera att kursavgiften är 2.500 kr vilket inkluderar mat och boende under kurshelgerna. Från och med den andra kurshelgen räknas din medverkan som bindande, dvs du betalar hela kursavgiften även om du väljer att hoppa av efter det.
När började du att sjunga?
Jag har sjungit så länge jag kan minnas, mamma säger att jag sjöng innan jag kunde prata. Jag sjöng 60-talsmusik med min pappa och i skolkör. När jag var 13 år gick jag en kurs i att sjunga folkvisor och blev alldeles såld i sättet att sjunga utan vibrato och med utsmyckningar som drillar. Och vilket vackert språk!
Vad fick dig att vilja satsa på musiken och utbilda dig?
Jag fick frågan om jag ville sjunga på en skiva med ett ungt folkmusikband, Hulling. Sen fick jag börja spela med dem och vi gjorde ytterligare en skiva. Det var fantastiskt lärorikt och kul!
Nämn något du tycker om att göra när du inte sjunger eller undervisar.
Jag älskar att vara ute i skog och mark, plocka svamp, kolla på fåglar och arbeta i trädgården.
I sångverkstan jobbar ni mycket med folkmusik och låtar som ibland kan vara mycket gamla. Hur känns det att lära ut en sång som är flera hundra år gammal?
Jag vill veta vad det är jag sjunger om, det kan leda till att jag måste ta reda på vad gamla uttryck betyder, vilket är spännande. Sen är det ännu mer spännande när man inte lyckas ta reda på vad allt betyder och man själv får fundera ut en mening med orden, alternativt byta ut de man inte förstår. Ofta kommer eleverna med egna infallsvinklar och det startar en diskussion om hur man skulle kunna tolka texten. Det är så spännande! Många texter är aktuella även i dagens samhälle, det kan handla om utanförskap, kärlek, svek osv. Andra sånger kan man se som sagor som berättar något om vår historia.
Varför tycker du att en ska söka till Låtverkstan?
Jag tycker att man ska söka för att få ha skoj och uppleva en härlig gemenskap, upptäcka en ny musikstil och bli tryggare i att sjunga, spela och dansa.
Hur går det till när jobbar i sångverkstan? Vad händer med låtarna när du har lärt ut melodin?